2012. január 30., hétfő

Kérdés: Mit jelent elfogadni Jézust, mint személyes Megváltót?



 
Válasz: Elfogadtad már valaha Jézus Krisztust mint személyes Megváltódat? Mielőtt válaszolnál engedd meg, hogy elmagyarázzam a kérdést. Ahhoz, hogy helyesen értsd, először meg értened, hogy ki “Jézus Krisztus”, mi az, hogy “személyes”, és az, hogy “Megváltó”.

Ki Jézus Krisztus? Sok ember úgy gondol Jézusra, mint jó emberre, nagyszerű tanítóra, vagy akár Isten prófétájára. Ezek valóban igazak Jézusra, de nem mondják el igazán, hogy ki is ő. A Biblia szerint Jézus maga Isten, emberi testben. Isten emberi lénnyé vált (lásd János 1:1,14). Isten eljött a földre, hogy tanítson, gyógyítson, helyreigazítson, megbocsásson nekünk – és hogy meg is haljon értünk! Jézus Krisztus maga Isten, a Teremtő, a szuverén Úr. Elfogadtad ezt a Jézust?

Mi az a Megváltó és miért van rá szükségünk? A Biblia szerint mindannyian vétkeztünk és gonosz tetteket követtünk el (Róma 3:10-18). A bűn eredményeképpen méltóak vagyunk Isten haragjára és ítéletére. Az egyetlen igazságos ítélet a végtelen Isten ellen elkövetett bűnökre egy végtelen büntetés (Róma 6:23; Jelenések 20:11-15). Ezért van szükségünk Megváltóra!

Jézus Krisztus eljött a földre és meghalt helyettünk. Jézus, az emberré lett Isten halála tökéletes fizetség volt a bűneinkért (2 Korinthus 5:21). Jézus azért halt meg, hogy kifizesse a bűneink büntetését (Róma 5:8). Kifizette az árat, hogy nekünk ne kelljen. Jézus feltámadása bebizonyította, hogy az ő halála elégséges fizetség volt a bűneinkért. Ezért Jézus az egyetlen Megváltó (János 14:6; Apostolok Cselekedetei 4:12)! Bízol Jézusban, mint Megváltódban?

Jézus a te “személyes” Megváltód? Sok ember úgy látja a kereszténységet, hogy templomba kell járni, szertartásokat kell végezni, és nem szabad bizonyos bűnöket elkövetni. Ez nem a kereszténység. Az igazi kereszténység egy személyes kapcsolat Jézus Krisztussal. Jézus elfogadása személyes Megváltóként azt jelenti, hogy a saját személyes hitedet és bizalmadat belé helyezed. Senki sem menekülhet meg mások hite által. Senki sem szerezhet bocsánatot bizonyos cselekedetekkel. Az egyetlen módja a megtérésnek az, ha személyesen elfogadjuk Jézust, mint Megváltót, és hiszünk benne, hogy az ő halála kifizette a bűneinket, és hogy feltámadása garantálja az örök életünket (János 3:16). Jézus a te személyes Megváltód?

Ha el akarod fogadni Jézus Krisztust mint személyes megváltódat, és újjá szeretnél születni, akkor íme egy minta-imádság. Ne felejtsd el, hogy ez az imádság, vagy bármely más imádság nem fog megmenteni. Egyedül a Jézusban való bizalom tud megmenteni a bűntől. Ez az ima egyszerűen egy módja annak, hogy kimutasd a hitedet Istennek és megköszönd neki, hogy üdvösséget ad. “Istenem tudom, hogy vétkeztem ellened és büntetést érdemlek. De Jézus Krisztus átvette a büntetést amit érdemlek, ezért hit által megbocsátást kaphatok. Elfordulok a bűnömtől és benned bízom az Üdvösségért. Köszönöm Neked a Te csodálatos kegyelmedet és megbocsátásodat – az örök életet! Ámen!”

Jézus mellett döntöttél az itt olvasottak miatt? Ha igen, akkor kérlek kattints az “Elfogadtam Jézust” gombra.  

1. Értsd meg jól az üdvösséget!

1 János 5:13 – “Ezt azért írtam nektek, akik hisztek Isten fia nevében, hogy tudjátok: örök életetek van.” Isten azt szeretné, ha megértenénk az üdvösséget. Azt akarja, hogy biztosak legyünk benne, hogy ő megmentett minket. Foglaljuk ezért most össze a megtérés főbb pontjait:

(a) Mindannyain vétkeztünk. Tettünk olyan dolgokat, amik nem tetszenek Istennek (Róma 3:23)

(b) A bűneink miatt megérdemeljük, hogy büntetésként örökké el legyünk szakítva Istentől (Róma 6:23).

(c) Jézus meghalt a kereszten, hogy kifizesse a bűneink büntetését (Róma 5:8; 2 Korinthus 5:21).

(d) Isten megbocsátást és üdvösséget ad mindenkinek, aki hisz Jézusban, és abban, hogy az ő halála fizetség a bűneinkre (János 3:16; Róma 5:1; Róma 8:1).

Ez a megváltás üzenete! Ha hiszel Jézus Krisztusban mint megváltóban, akkor meg lettél mentve! Minden bűnödet megbocsátotta Isten, és megígéri, hogy soha nem hagy el (Róma 8:38-39; Máté 28:20). Ne felejtsd el, hogy az üdvösséged biztonságban van Jézus Krisztusban (János 10:28-29). Ha egyedül Jézusban bízol, mint megváltóban, akkor egészen biztos lehetsz benne, hogy az örökkévalóságot Istennel fogod tölteni a mennyben!

2. Keress egy jó gyülekezetet ahol a Bibliát tanítják.

Ne úgy gondolj a gyülekezetekre, mint épületekre. A gyülekezetet az emberek jelentik. Nagyon fontos, hogy a Jézusban hívők közösségben legyenek egymással. Ez az egyik elsődleges célja a templomoknak. Most, hogy már hiszel Jézus Krisztusban, bátorítunk rá, hogy keress egy Biblia-hívő gyülekezetet a közeledben és beszélgess el a lelkipásztorral. Mesélj neki új hitedről Jézus Krisztusban.

A második célja a templomoknak a Biblia tanítása. Így meg tudod tanulni, hogy miként alkalmazd Isten útmutatásait az életedben. A Biblia megértése a kulcs egy sikeres és erőteljes keresztény élethez. 2 Timóteus 3:16-17 – “A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített.

Egy harmadik célja a gyülekezeteknek a dicsőítés. A dicsőítés hálaadás Istennek mindazért, amit tett! Isten megmentett minket. Szeret minket. Gondoskodik rólunk. Tanít és vezet minket. Miért ne köszönnénk ezt meg neki? Isten szent, igaz, szerető és tele van kegyelemmel. Jelenések 4:11 – “Méltó vagy, Urunk és Istenünk, hogy tied legyen a dicsőség, a tisztesség és a hatalom, mert te teremtettél mindent, és minden a te akaratodból lett és teremtetett.”

3. Szánj időd minden nap Istenre.

Nagyon fontos, hogy minden nap töltsünk időt azzal, hogy Istenre figyelünk. Néhányan ezt úgy hívják, hogy “csendesség”, mások pedig úgy, hogy “áhítat”, mert ilyenkor áhítattal hallgatunk Istenre. Vannak, akik reggel szeretnek Istennel időt tölteni, mások inkább este. Nem az a lényeg, hogy mi a neve ennek az időnek, vagy hogy mikor van. Ami számít az az, hogy rendszeresen tölts időt Istennel. Miből áll össze az Istennel töltött idő?

(a) Imádság. Az imádkozás egyszerűen beszélgetés Istennel. Beszélj Istennek a félelmeidről, problémáidról. Kérdd Istent, hogy adjon neked bölcsességet és vezetést. Kérdd őt, hogy gondoskodjon rólad. Mondd el Istennek, hogy mennyire szereted, és hogy mennyire értékeled, amit érted tesz. Erről szól az imádság.

(b) Bibliaolvasás. Amellett, hogy a gyülekezetben, vasárnapi iskolában, vagy egy bibliakörben tanulsz a Bibliáról, egyedül is olvasnod kell. A Bibliában minden benne van, amit tudnod kell a sikeres keresztény élethez. Isten vezet általa, hogy miként hozz bölcs döntéseket, honnan ismerheted meg az Ő akaratát, mivel szolgálhatsz másoknak, és hogy mi a lelki növekedés útja. A Biblia Isten szava számunkra. Nem más, mint Isten kézikönyve arról, hogyan éljünk olyan életet, ami neki is és nekünk is tetszik. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése