2013. február 16., szombat

Ige: Az Igéről


Az Úr figyelmeztetése: „Semmit se tegyetek az ígéhez (ahhoz a rémához, kijelentett, élő Igéhez), amelyet én parancsolok (és meghagyok) néktek, se el ne vegyetek abból, hogy megtarthassátok az Úrnak, a ti Isteneteknek parancsolatait (amiket elrendelt), amelyeket én parancsolok (és előírok) néktek. (5 Móz. 4,2).

És mert nagyon fontos a kijelentés, újra – és újra kijelenti az Úr: „Mindazt, amit én parancsolok néktek, (és minden rémát, kijelentett, élő Igét, kijelentést, amit én meghagyok néktek) megtartsátok, és a szerint cselekedjetek: semmit ne tégy ahhoz, és el se végy abból!”(5 Móz. 12,32).

És mert: „Az Istennek teljes beszéde (minden logosza: igéje) igen tiszta (és színigaz), és paizs az ahhoz folyamodóknak (akik hozzá menekülnek, oltalmat / menedéket keresve). Ne tégy az ő beszédéhez; mert megcáfol, és hazugságban maradsz!” (Péld. 30,5-6).

Dávid is erről prófétál: „Az Úr beszédei (logoszai: igéi) tiszta beszédek (logoszok: igék), mint földből való kohóban megolvasztott(és földbe vájt formába öntött) ezüst, hétszer megtisztítva” (Zsolt. 12,7).

És az Úr szavára így válaszol a hívő: „URam, te megtartod ígéreteidet, minket pedig megoltalmazol ettől a nemzedéktől (és minden korszak generációitól), és mindenkor, még ha bűnösök (az Isten nélkül élők) járkálnak is körülöttünk, és az alávalóságot magasztalják is az emberek” (Zsolt. 12,8-9).

Mert: „Az Istennek útja tökéletes; az Úrnak beszéde tiszta (és színigaz); paizsuk ő mindazoknak, akik bíznak benne (és akik hozzá menekülnek)” (Zsolt.18,31).

 És mindezt az egyetlen igaz Isten monjda, aki így szól: „Bizonyságot teszek pedig mindenkinek, aki e könyv (biblion: (könyv)tekercs, Biblia) prófétálásának beszédeit (logoszait: igéit) hallja. Hogy ha valaki ezekhez hozzá tesz, e könyvben (biblion: (könyv)tekercsben, Bibliában) megírt csapásokat veti Isten arra.

És ha valaki elvesz e prófétálás könyvének beszédeiből (logoszaiból: igéiből), az Isten annak részét eltörli az élet könyvéből (és attól az Isten elveszi osztályrészét az élet fájából). És a szent városból, és azokból, amik e könyvben (biblion: (könyv)tekercsben, Bibliában) megírattak. Ezt mondja, aki ezekről bizonyságot tesz: Bizony hamar eljövök. Ámen, bizony jövel Uram Jézus!” (Jel. 22,18-20).

És azt mondja az Úr, hogy akik hozzátesznek, vagy elvesznek Isten Igéjéből, azoknak az életében nem fog az Ige működni, mert: „megfosztottátok hatalmától így, és meghiúsítjátok az Isten igéjét, rendeletét, utasítását a ti rendeléseitekáltal(Mát. 15,6).  

Ezért az apostol is így figyelmezteti a mindenkori hívőket: „Vigyázzatok, hogy senki félre ne vezessen (meg ne csaljon)benneteket (világi) bölcselkedéssel és hamis tanítással, ami emberi hagyományokon és világi elemeken alapszik, nem pedig Krisztuson (Kol. 2,8).

Péter apostol figyelmeztetése: „Ti tehát szeretteim, mivel előre tudjátok ezt, vigyázzatok, hogy az elvetemültek (Isten nélkül élők) tévelygései el ne sodorjanak, és saját biztos meggyőződéseteket el ne veszítsétek. Inkább növekedjetek a kegyelemben és a mi Urunk, üdvözítő Jézus Krisztusunk ismeretében. Övé a dicsőség most és az örökkévalóságban!” (2Pt. 3,17-18).

Ezt azért mondja az apostol, mert az Úr Jézus elhozta az üdvösséget, vagyis: a bűnbocsánatot, megmenekülést (rossztól, veszélytől, ártalomtól, betegségtől, balesetből, bűnökből. Mindenfajta problémából, bajból); megszabadítás (mindenfajta veszedelemből, gonosz szellemi lényektől /démonoktól/; oltalmazás; biztonság; állandóság; jólét (bővölködés anyagi és szellemi javakban); jóllét (egészség); boldogság, megtartatás; De ezek nem tudnak megvalósulni az ember életében, ha megfosztják hatalmától Isten Igéjét, az emberi okoskodással, és bölcselkedéssel…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése