2013. február 17., vasárnap

Ige: A gonosz tervét meghiúsítja az Úr!


 Ekkor Heródes látván [vagyis észrevette], hogy a bölcsek [a mágusok; csillagászok (tudósok)] megcsúfolták őt [mert kijátszották; túljártak az eszén]. Szerfölött felháborodék [nagyon feldühödött; haragra lobbant], és kiküldvén, megölete Betlehemben és annak egész környékén minden (fiú)gyermeket, két esztendőstől és azon alul, az idő szerint, amelyet szorgalmasan tudakolt a bölcsektől­.

Ekkor [és így] teljesedék be [az ige], amit Jeremiás próféta [jelentése: akit az Úr kijelölt] mondott [és jövendölt], amidőn így szólt:

Szó [kiáltozás] hallatszott Rámában [jelentése: domb, hegy]: Sírás-rívás és sok keserves jajgatás. Ráhel [jelentése: anyajuh] siratta az ő fiait [az ő gyermekeit] és nem akart megvigasztaltatni, mert nincsenek [többé]” (Mát. 2,16-18)

És Jeremiás próféciája így hangzik: Ezt mondja az ÚR: Hangos jajgatás hallatszik Rámában, és keserves sírás: Ráhel siratja fiait, nem tud megvigasztalódni, hogy nincsenek többé fiai.

De: Ezt mondja az Úr: Tartsd vissza szódat a sírástól és szemeidet a könyhullatástól, mert meglesz a te cselekedetednek jutalma, azt mondja az Úr, hiszen (fiaid) az ellenség földéből térnek vissza

Jövendődnek is jó reménysége lészen, azt mondja az Úr, mert fiaid visszajőnek az ő határaikra”  (Jer. 31,15-17)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése